スキーマ建築計画より引用

五反田から約5分くらいのところ、桜田通りから一本入った路地にひいお婆ちゃん、その息子の2人のお爺ちゃんとまたそれぞれの息子家族と4世代13人が住む住宅の下に、元酒屋の倉庫を利用し新しい角打ちスタイルの居酒屋を設計した。計画から工事まで全て家族の多くが参加し考え、工事まで行ってみんなで作ったお店です。

元々桑原商店は本敷地から大通りに出るところにビルがあり、そこで長らくこの地域の代表する酒屋を営んできた。そこで時にコンビニエンスストアを営むなど時代の変化と共にスタイルを変えながらお酒を中心に商売を行って来た。

そして、このスペースはそれまで倉庫で利用してきた場所を一時的に利用し、お酒を買ってその場で飲める角打ちスタイルの「倉庫のような居酒屋」を営んでいた。ただ、それに対して「安かろうで営業される従来の角打ちから脱却して、家族全員で楽しく働ける場をつくりたい」という希望が上がり、我々のところに相談しにきてくれた。ただ、僕にはそれでも「倉庫のような居酒屋」というのがとても新鮮で、あえていうなら元々持っていた吹き溜まり感と暗さを一掃させ、既存の特徴を最大限生かし、類のないお酒を楽しめる場になるように明るく一新させることを考えた。そこで既存のスチールラックや表のサッシ、床壁天井をできるだけ残しながらもぱっと見た目は変わらないが「何かが違う。きっと何かあるぞ!」と思わせる新しい要素をところどころに散りばめた。それによって、緩やかに周辺の空気を取り込みながらその「倉庫のような居酒屋」は生き返り、同時に今まで駐車場や倉庫などこの近所のバックスペース的な使われ方をしていた路地がなんとなく「何かありそう!」な魅力ある路地に見えてきた。また、室内の席としてはビールケースを使用し席やテーブルの高さをかえ、好きな姿勢で飲めるようになっている。それが様々なニーズに臨機応変に適応できるようになっている。

営業時間:10:30ー21:00(飲食は17:00ー21:00L.O)
定休日:日曜祝日、年末年始
アクセス:JR山手線、都営浅草線「五反田」駅西口より徒歩5分
東急池上線「大崎広小路駅」より徒歩約4分

題名:桑原商店 
設計:長坂常/スキーマ建築計画
担当:會田 倫久,渡邊文彦
所在地:東京都品川区西五反田2丁目29−2
主用途:酒屋・飲食店舗
施工: 高本設計施工
協力:株式会社 モトモト(サイン計画)
協力:谷川じゅんじ / JTQ Ink(共同企画立案)
協力:一般社団法人地域資源活用の会、飯田和子、食のショールームパルズ
階数:1階 延床面積:91.9㎡
構造:S造
オープン:2018年12月
写真:長谷川健太

※ 飲食部門は、株式会社桑原商店の関連会社である有限会社酒蔵一番との協業で運営しています。

There is a house located on the backstreet, a block away from Sakurada-dori and a 5-minute walking distance from Gotanda Station, where a family of thirteen–– consisting of a great-grandmother, two grandfathers, their sons and their respective families––live. The first floor of the house used to be a storage of a liquor store formerly run by the family. This time, we converted the first floor into a “kakuuchi” (customers buy drinks at a liquor store and drink at a standing bar inside the store) style “izakaya” (Japanese-style pub). The family members participated in the entire process from design to construction to build this store. Kuwahara Shoten owns a building at the corner of this street and Sakurada-dori, where they had been running a liquor store serving the community for a long time. Along with the change of the times, they changed their store style (converted it into a convenience store) and have maintained their liquor business up to today. They had been temporarily running a kakuuchi style “storage-turned-izakaya” in this space for a while. But the family decided that they want to create a pleasant work place where the entire family can work happily instead of continuing a conventional kakuuchi based on low prices, and visited us to discuss this matter. We actually found the atmosphere of the “storage-turned-izakaya” very refreshing––and decided to brighten up and renew the space by clearing residues from the past and the somewhat gloomy air, while making the best of existing spatial characteristics. We kept the existing steel racks, window frames in the existing storefront, floor, walls, and ceiling as much as possible and scattered new elements here and there that make people think, “It looks different! What’s happening here?”. As a result, the “storage-turned-izakaya” revived itself while starting to circulate the air around it, and consequently the backstreet lined with parking lots and storages, which had been used as a sort of “backyard” behind this neighborhood for a long time, is beginning to look like a street where something interesting is happening. Customers can use beer bottle crates to sit on or stack a few of them to create a makeshift table at a convenient height according to their drinking styles. This system provides flexibility to meet various needs in this store.

Title: Kuwabara shouten
Architects:Jo Nagasaka / Schemata Architects
project team:Toshihisa Aida, Fumihiko Watanabe
Address:2-29-2 Nishigotanda, Shinagawa-ku, Tokyo
Usage:Sake shop,restaurant
Construction:Takamoto Works
Collaboration:MOTOMOTO inc.(signage)
Collaboration:Junji Tanigawa / JTQ Inc.(Concept Advisor)
Floors:1
total floor area: 91.9㎡
Structure:Steel structure
Completion:12,2018
photographer:Kenta Hasegawa